Érdemes lemosni a napelemeket?

ház részben megtisztított napelemekkel
Ház részben megtisztított napelemekkel

Sokan érdeklődtetek, hogy a „szaharai homok” miatt erősen szennyeződött napelemeket érdeme-e megtisztítani. Ez a kísérlet talán megadja mindenkinek a választ. A saját napelemeimet részlegesen lemostam, így a tisztítás előtti és az utáni termelési adatok összevetésével mindenki eldöntheti, hogy érdemes-e lemosni. Íme a mosás előtti napi termelési adatok :

Tisztítás előtti termelési adatok

A mosás előtti termelési adatokból látszik hogy az egyes napelemek teljesítménye között is van eltérés. Ez egy természetes dolog. Emiatt is gondoltam a részleges tisztításra. Így pontosabban látható a tisztítás eredménye, ha például az 1.1.24 és az 1.1.11 vagy az 1.1.22 és 1.1.13 , esetleg a 1.1.20 és 1.1.15 , koszosan azonos teljesítményű napelem párok adatait hasonlítjuk egymáshoz. Lassuk a tisztítást követő termelési adatokat:

Tisztítás utáni termelés 1.
Tisztítás utáni termelés 1. nap
Tisztítás utáni termelés 2. nap

Két nap termelési adataiból látható, hogy átlagosan kb 4 % -al többet termeltek a megtisztított napelemek. A lemosás egyébként vegyszermentesen, csak tisztavízzel történt, tehát a napelemek semmilyen felületvédelmet sem kaptak. „Normál” időjárási körülmények között a napelemek takarítását „ebben a minőségben” egy kiadós eső is elvégzi. Sajnos 8-10 nap elteltével a szeles, száraz időnek „köszönhetően” egyre kevésbé látható a mosás eredménye. A napelemek vegyszeres és mechanikus tisztítása az erre rendszeresített géppel és vegyszerrel, tartósabb eredményt hozhat.